Fie că vă aflați pe un vârf de munte de 8.000m, în mijlocul unei croaziere în larg sau la plajă, o protecție bună împotriva radiatiilor oferita de ochelarii de soare este esențială. În funcție de utilizare, există diferiți indici de filtrare sau categorii de protecție solară pentru ochii dvs.
Impotriva caror factori ne protejeaza ochelarii de soare
Când suntem expuși la soare, pupilele se contractă pentru a filtra lumina soarelui înainte ca aceasta să ajungă la retină. În anumite situații, acest filtru natural nu este suficient. Ochelarii de soare trebuie să ne protejeze împotriva:
Luminii invizibile
Lumina ultravioletă dăunează extrem de mult ochilor. În timp ce radiațiile UVA sunt mai puțin periculoase, UVB provoacă arsuri și numeroase simptome care afectează vederea.
Radiațiile infraroșii pot fi periculoase pentru ochi în condiții extreme (munți înalți, deșert etc.), provocând deshidratare și supraîncălzire.
Așadar, este esențial să vă protejați ochii folosind lentile care blochează total radiațiile UV.
Luminii vizibile
Pericolele reprezentate de lumina vizibilă includ strălucirea, oboseala, interferențele și o posibilă reducere temporară a vederii. Această lumină nu are întotdeauna aceeași intensitate în funcție de vreme, climă, teren etc., motiv pentru care există diferiți indici de filtrare sau categorii de protecție pentru a vă proteja ochii împotriva acestor pericole.
Ce indice de filtrare și / sau categorie de lentile trebuie aleasa?
Conform standardului european NF EN ISO 12312-1 2013 pentru ochelarii de soare de uz general, există cinci categorii evaluate pe o scară de la 0 la 4, pe baza procentului ascendent de lumină filtrată.
Indicele de flitrare sau categoria de protecție solară este cam același lucru, ambele sunt determinate de cantitatea de lumină vizibilă care trece prin lentilă. Cu cât această transmisie este mai mică, cu atât obiectivul este mai întunecat și această nuanță afectează strălucirea, dar nu și radiațiile UV.
Dacă sunteți în căutarea versatilității, vă recomandăm categoria 3 care se potrivește tuturor condițiilor de lumină. Pentru ceilalți, depinde de modul în care îi folosiți: ce fel de ochelari de soare si pentru ce sport?
Pe langa categorie, este, de asemenea, important să țineți cont de culoarea lentilelor, care vă afectează confortul și de tipul de material care influenteaza calitatea optică a acestora.
Nota: Ochelarii de soare cu lentile de categoria 4 nu sunt permisi la volan deoarece filtrează prea multă lumină.
Ochelarii de soare potriviti pentru dvs.
În concluzie, aveti grijă sa nu cadeti prada ideilor preconcepute: de exemplu ca datorita lentilele întunecate vei fi protejat împotriva razelor UV! Tintarea afectează doar lumina vizibilă.
Înainte de a cumpăra o pereche de ochelari, asigurați-vă că standardul CE și referința 100% UV400 sunt mentionate. Acestea cer producătorilor să îndeplinească cerințele de construcție și performanță pentru a vă oferi lentile care blochează toate razele de lumină cu o lungime de undă de 400 nanometri, care acoperă toate razele UV. La ochelarii de soare Julbo, toate lentilele sunt clasa optica nr.1 și garantează o protecție 100% împotriva UVA, B și C.
Sursa articloului julbo.com.