Iritatiile sau ochii rosii afecteaza în mod obișnuit înotătorii si mai ales copii, care petrec cel mai mult timp în piscină , balacindu-se și stropindu-se unul pe celălalt.
Această roșeață a ochilor a fost întotdeauna asociată cu utilizarea clorului în apa piscinelor. Cu toate acestea, după un studiu realizat de echipa lui Michael Beach, director adjunct al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, concluzia este ca, de fapt, iritatia se datorează cloraminelor.
Care este cauza iritarii ochilor?
Menținerea piscinei în condiții optime este esențială. Doi parametri, pH-ul și cantitatea de clor din apa, trebuie măsurați continuu.
PH-ul măsoară nivelul de aciditate al apei. Un nivel normal de pH este situat între valorile 7.2 și 7.6. Dacă valoarea pH-ului este în afara acestor valori, trebuie să o reglăm.
Clorul este un agent dezinfectant și oxidant care distruge rapid germenii, ciupercile, bacteriile și diferitele microorganisme. Este cel mai folosit produs pentru îngrijirea piscinei datorită prețului, ușurinței și confortului de utilizare pentru a ne proteja sănătatea.
Pe de o parte, clorul liber are puterea dezinfectantă ale cărui valori trebuie să fie cuprinse între 0,4 mg și 1,2 mg/l atâta timp cât pH-ul piscinei este neutru.
Pe de altă parte, clorul rezidual sau combinat, cunoscut și sub denumirea de cloramina, îmbină substanțele poluante din apa piscinei, cum ar fi transpirația, protecția solară, părul și în principal urina.
Cloraminele ne afectează sănătatea prin efectul lor asupra mucoaselor și pot irita ochii, nasul, faringele și tractul respirator și pot emite un miros puternic.
Cum putem elimina cloraminele din piscină ?
Pentru a elimina cloraminele și implicit iritatia provocata, primul pas care trebuie făcut este să analizarea pH-ul și reglarea nivelului acestuia dacă nu este optim. Eficacitatea clorului este afectată de nivelul de aciditate al apei.
Tratarea apei cu acest oxidant nu este eficientă dacă nivelul pH-ului nu este ajustat. Temperatura incaperii și temperatura piscinei influențează, de asemenea, capacitatea de dezinfectare. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât clorul se va evapora mai rapid.
Odată ce pH-ul este reglat, una dintre metodele pe care le putem aplica este clorinarea de șoc, esențială la începutul sezonului pentru amenajare sau când utilizarea piscinei este foarte intensă și se generează cloraminele.
Pentru clorinarea de șoc, introduceți doza necesară în skimmer și începeți filtrarea. De asemenea, puteți turna doza direct în piscină. La două ore după tratament, analizați din nou pH-ul.
O metodă alternativă pentru acest gen de tratament este oxigenul activ, un produs natural care nu conține substanțe toxice. Oxigenul activ acționează pentru a menține piscina curată, fara bacterii și microorganisme, fără a fi necesară utilizarea clorului.
Oxigenul activ nu provoacă iritații și nu emană mirosuri puternice atunci când se amesteca cu substanțele corporale (păr, creme, urină). Dezavantajul oxigenul activ este ca nu are o capacitate mare de dezinfectare, dar poate fi utilizat în mod regulat pentru a preveni formarea clorului rezidual. Este si un produs mai scump, ceea ce înseamnă un cost mai mare de întreținere a piscinei.
Articol preluat de pe blog.grepool.com.