Odata cu venirea toamnei temperaturile incep sa scada dar gazonul dvs. nu trebuie sa sufere din aceasta cauza. Cateva actiuni simple, efectuate corect in acest sezon, vor permite mentinerea gazonului verde pana aproape de sosirea iernii.
Mentinerea gazonului
Eliminarea buruienilor
Acest pas este foarte important pentru a avea un gazon sanatos. Aceasta operatiune poate fi realizata atat prin smulgerea cu mana, cat si prin folosirea erbicidelor. Dupa ce erbicidul si-a facut efectul este necesar sa adunati resturile uscate si sa efectuati si o fertilizare a solului.
Umplerea golurilor
O actiune absolut necesara pentru pastrarea imaginii impecabile a gazonului. Pentru aceasta, portiunile de gazon degradate vor trebui greblate, dupa care pe aceste zone vor fi imprastiate seminte sau pamant amestecat cu seminte. Completarea gazonului este recomandata atat primavara cat si toamna. Spre sfarsitul toamnei, este indicata si imprastierea de ingrasamant peste gazon.
Tunderea gazonului
Indiferent ca tundeti gazonul imediat dupa venirea primaverii sau in plina toamna, firul ierbii nu trebuie sa aiba mai putin de 5 cm, lungimea ideala a firului de iaba este cuprinsa intre 5 si 6.5 cm. Este important ca la prima ninsoare gazonul sa aiba o lungime cuprinsa in acest interval. Daca firul va fi prea lung va fi culcat la pamant de ninosoare si nu va permite solului sa se aeriseasca in mod corespunzator; daca va fi prea scurt exista toate sansele ca el sa nu supravietuieasca pana la venirea primaverii.
Aerarea gazonului
Aerarea este necesara pentru asigurarea de oxigen atat solului cat si microorganismelor esentiale mentinerii unui gazon sanatos. Aceasta operatiunea, foarte importanta in cazul unui sol argilos, care se va compacta mult mai usor decat unul nisipos, este realizata cu ajutorul unui dispozitiv numit aerator de gazon, care perforeaza solul si il decompacteaza.
Scarificarea gazonului
Scarificarea gazonului este o operatiune mai putin cunoscuta si uzitata pentru intretinerea gazonului. Procesul consta in indepartarea resturilor organice de pe gazon, fire de iarba si muschi. Resturile sunt utile atat timp cat sunt prezente intr-o cantitate mica. In schimb, prezenta lor in exces dauneaza sanatatii gazonului, deoarece impiedica patrunderea apei si a aerului in sol, ceea ce conduce la schimbarea culorii firului de iarba din verde in galben.
Scarificatorul de gazon
Scarificarea este procesul de indepartare a acestui strat de resturi organice. Aceasta se face primavara si toamna, de preferinta atunci cand pamantul este uscat. Pentru aceasta operatiune este folosita o masina speciala, numita scarificator de gazon. Scarificatorul poate fi electric sau pe benzina si este prevazut cu un sac pentru colectarea resturilor din gazon. Lamele scarificatorului actioneaza la nivelul radacinii ierbii si curata resturile vegetale. Imediat dupa scarificare, gazonul va avea un aspect degradat, insa isi va reveni si chiar va fi mai dens in cateva zile.
In concluzie
Asadar, intretinerea gazonului nu este un proces simplu, necesitand operatiuni mai mult sau mai putin cunoscute. Cert este ca, prin aplicarea lor, rezultatul va fi cel dorit: un gazon verde care va rezista pana aproape de venirea iernii.