Curatare manuala
Cutit Opinel cu lama din otel inoxidabil
Cu briceagul Opinel deschis, turnati apa calda pe lama si stergeti cu un burete si lichid pentru spalat. Clatiti lama cu apa calda evitand sa înmuiati mânerul din lemn. Lasati lama sa se usuce înainte de închidere (acest lucru nu este necesar pentru mânerele de plastic). Important: nu scufundati cutitul în apa, deoarece acest lucru ar putea distruge mânerul din lemn.
Cutit Opinel cu lama din otel carbon
Cu briceagul Opinel deschis, ștergeti lama cu un burete cald, umed și lichid pentru spalat. Clatiti buretele în apa calda si stergeti lama a doua oara pentru a îndeparta reziduurile. Uscati imediat lama cu un prosop uscat și moale. Se recomanda ungerea lamei cu ulei de gatit înainte de închiderea cutitului (acest lucru previne oxidarea). Important: nu scufundati cutitul în apa, deoarece acest lucru ar putea deforma mânerul din lemn si nu spalati lama sub jetul de apa.
Curatare în masina de spalat vase
Cutite Opinel de buzunar (lama cu închidere):
Atentie, cutitele de buzunar nu trebuie curatate în masina de spalat vase pentru a evita deteriorarea permanenta.
Cutite Opinel pentru bucatarie si masa (lama fixa):
Pentru a pastra calitatea cutitelor Opinel, se recomanda spalarea manuala. Cu toate acestea, daca preferati sa le spalati în masina de spalat vase, se recomanda detergent pulbere pentru spalat vase în loc de comprimate all-in-one. Este recomandat sa scoateti cuțitele din mașina de spalat vase imediat ce ciclul a fost încheiat.
Intretinerea lamelor Opinel
Lamele Opinel sunt renumite pentru puterea lor exceptionala de taiere. Pentru a proteja aceasta calitate de taiere, este important sa ascutiti regulat lama atunci când este tocita si sa alegeti suporturi adecvate pentru a preveni deteriorarea prematura.
Taierea alimentelor
Pentru a pastra si proteja calitatea de taiere a lamei dvs., nu este recomandata taierea pe suprafete dure (sticla, marmura, ceramica etc.). Folositi suporturi mai moi, cum ar fi cele din plastic sau din lemn, cât mai des posibil.
Ascutirea cutitului Opinel
Atunci când utilizati o piatra pentru ascutire, lama trebuie sa fie uscata și curatata de toate urmele de lubrifiant iar piatra trebuie sa fie usor umeda. Ascutiti marginea taietoare inainte si înapoi, de-a lungul lamei (la un unghi de aproximativ 20°). Începeti de la baza lamei deplasându-va spre vârf într-o miscare alternativa si regulata.
Sedimentele de otel se vor aduna pe partea opusa a lamei, ceea ce diminueaza capacitatea de taierea a acesteia. Prin urmare, aceasta acumulare trebuie eliminata. Aceasta este a doua etapa a procesului de ascutire.
Acumularile de la baza lamei se elimina, tot cu ajutorul pietrei pentru ascutit, cu o miscare înainte si înapoi (cu piatra la un unghi de 20° fata de lama). Se porneste de la baza lamei spre vârf într-o miscare regulata alternativa, dar cu o presiune mai redusa decât in prima etapa. Într-un final, treceti usor piatra de fiecare parte a muchiei de taiere (de doua ori).
Eliminarea petelor rezultate în urma oxidarii
Stergeti lama cu spatele unui burete, apoi spalati-o cu un burete cald, umed si detergent lichid . Stergeti lama cu o carpa uscata si moale. În cele din urma, ungeti lama cu ulei pentru gatit. Va recomandam sa va depozitati cutitul Opinel într-un mediu uscat, cu lama închisa.