Nu lasati un bazin aglomerat cu inotatori grabiti sa va intimideze. In acest articol sunt listate cele mai comune reguli nescrise pentru inotatori, pe culoarele piscinei.
Fiecare bazin de inot are reguli specifice iar acestea nu sunt intotdeauna afisate. De acea am cerut ajutorul lui Andrew Clark, Manager al faimosului London Aquatic Centre si totodata un adevarat guru cand vine vorba despre eticheta inotului in bazin.
1. Viteza de inot
Culoarele sunt de obicei marcate “incet”, “mediu” si “rapid”, dar depinde de dvs. Sa va dati seama unde va incadrazti in relatia cu ceilalti inotatori. “Acestia sunt termeni generali relativi, nu exista setari de ritm pentru culoare diferite,” ne spune Andrew. “Observati pentru cateva secunde viteza celorlalti inotatori si alegeti-va culoarul in concordanta. Cateodata inot pe culoarul rapid, cateodata pe cel de viteza medie, in functie de standardul dat de inotatori prezenti in bazin in ziua respectiva. Ca o regula de conportament general totusi, va sfatuiesc sa nu practicati stilul bras pe culoarul rapid.
2. Intrarea in apa
Balacirea piciorelor in apa de pe marginea laterala pentru a semnaliza prezenta celorlalti inotatori este folositoare daca vreti sa va faceti loc pe culoar in cazul in care 2 inotatori si-au impartit spatiul, de exemplu,” ne spune Andrew. “Este in regula sa sariti sau plonjati daca portiunea in care va aflati este nepopulata, dar nu incercati plonjonul in caz ca adancimea bazinului este sub 1.8 metri.
3. Semnalizarea prin atingere
Este un gest universal recunoscut printre membri cluburilor de inot – daca vreti sa depasiti, atingeti in mod discret degetele inotatorului din fata ( care ar trebui sa ia o pauza si sa va permita accesul in momentul in care ajunge la capatul culoarului). Necazul este, insa, ca nu toata lumea cunoaste acest obicei. “Aceasta este cauza cea mai cunoscuta din spatele eventualelor certuri” spune Andrew. “ Este un obicei recunoscut international, cu exceptia Marii Britanii unde doar membrii cluburilor de inot par sa-l recunoasca, iar restul amatorilor de inot sunt foarte sensibili cand vine vorba de atingeri.
4. Odihna la capatul culoarului
“Daca intentionati sa va odihniti la capatului culoarului incercati sa va pozitionati in coltul culoarului, astfel incat ceilalti inotatori sa aiba loc de intoarcere si impingere” ne sfatuieste Andrew. Luati in considerare, insa, si inotatorii de pe culoarul alaturat.
5. Intoarcerea de tip “tumba”
Este recomandat sa folositi aceasta manevra doar daca sunteti sigur ca in spatele dumneavoastra no se afla un alt inotator , pentru a eventua o eventuala coliziune in momentul in care acesta ar atinge captul culoarului si dvs. inca efectuati intoarcerea. Daca nu este nimeni in vecinatate asigurati-va ca iesiti pe parte opusa a culoarului. Aceeasi regula se aplica in cazul impingerii. “Daca cineva s-a oprit la captul culoarului pentru a va permite trecerea, este politicos sa renuntati la datul peste cap si sa-i multumiti” ne spune Andrew.
6. Daca nu sunteti siguri, apelati la bunul simt
“Anumite piscine au reguli mai stricte decat altele, dar in general totul se rezuma la bunul simt mai degraba decat la un set de reguli” ne sfatuieste Andrew. “Atunci cand conduceti, nu schimbati benzile fara a va asigura. Prin comparatie este in regula sa efectuati o schimbare de culoar atata timp cat nu incurca un alt eventual inotator. Daca culoarul rapid este liber iar cel incet este ocupat, este in regula sa va folositi de cel rapid, dar aratati putina politete daca si alti inotatori decid sa-l foloseasca.”
7. Tensiuni pe culoar
Daca cumva situatia devine tensionata la capatul culoarului, urmati sfaturile intelepte ale lui Andrew: “Majoritatea inotatorilor vor aprecia comunicarea verbala mai mult decat manevrele agresive de depasire ori atingerile repetate. Daca cineva devine ostil, nu participati la cearta. Incercati sa raspundeti politicos, iar in caz de nevoie chemati in ajutor un gardian de bazin. Inotul este singurul spatiu unde ne putem refugia din calea stilului de viata stresant si aglomerat iar e-mailurile nu pot sa ne ajunga. Ar trebui sa ramana un spatiu calm, si este pacat cand acest calm dispare.”
Acum, ca va aflati in posesia acestor reguli de eticheta, va invitam sa luati parte la actiune. Nu ezitati sa atrageti atentia altori inotatori daca ii observati facand ceva cu potential periculos, dar este important sa mentineti o perspectiva obiectiva. Daca nu puteti termina acel interval de 400m in timpul pe care vi l-ati propus din cauza ca ati fost fortat sa incetiniti, nu este sfarsitul lumii. Poate ca data viitoare veti scoate chiar un timp mai bun.
Intotdeauna cereti sfatul medicului inaintea inceperii oricarui program de exercitii fizice sau diete daca sunteti insarcinata sau suferiti de o eventuala afectiune medicala.
Articol preluat de pe www.speedo.com