Dispozitivele electronice maritime esentiale

Dispozitive electronice maritime esentiale la bord

Ambarcatiunile moderne trebuie sa raspunda cerințelor moderne și, din ce în ce mai des, asta înseamnă electronice maritime! Pentru un nou propietar de barca poate fi copleșitor să decida care dintre electronicele maritime sunt absolut necesare. Iată câteva sfaturi care vor incerca să vă ghideze in alegerea dotarilor tehnologice pentru barca dvs. pentru a vă imbunatati experiența de navigare.

Afisajul multifunctional (chartplotter)

Majoritatea propietarilor de barca își construiesc aresenalul electronic in jurul unui afișaj multifuncțional (MFD) sau chartplotter. În mod obișnuit, “creierul” ambarcațiunii, afișajul multifunctional afișează in direct informații despre aproape fiecare component al ambarcațiunii dumneavoastră; dacă este configurat corespunzător.

Indiferent dacă navigați în apele familiare sau explorați o nouă regiune, există întotdeauna o aplicație pentru charplotterul dumneavoastra. Un display multifunctional modern poate face mult mai mult decât să afiseze o hartă. Unele dintre cele mai populare mărci precum Garmin, Lowrence și Humminbird au capacități încorporate pentru detectoare de pești, radar, sistem de identificare automată (AIS) și pot afișa chiar si datele motorului!

electronice maritime - sonar GARMIN ECHOMAP UHD2 72CV

Acestea fiind spuse, cea mai populară caracteristică a unui chartplotter este orientarea pe apa și aceasta din motive întemeiate. A ști unde vă aflați, ce adancime are apa și ce se află sub suprafață sunt toate informații vitale pentru o experiență de navigare sigură și plăcută. Hărțile nautice găsite pe afișaj acoperă oceanele și principalele corpuri de apă intracontinentale de pe tot globul. În plus, să fim sinceri, o hartă digitală este mult mai ușor de utilizat decât o hartă pe hârtie și in plus, poate fi actualizată în timp real.

Hartile digitale au caracteristici suplimentare comode, cum ar fi marcarea rutelor si traseului parcurs. Acest lucru vă va permite pur și simplu să vă planificati traseul sau să aveți o evidență a apelor sigure și navigabile pe care ați navigat anterior. De asemenea, au de obicei o funcție de puncte de interes care vă va permite să găsiți servicii maritime, așa cum un GPS auto vă poate ajuta să găsiți o benzinărie.

Traductorul sau sonda sonar

Chartplotterul vă poate oferi și mai multe informații atunci când este asociat cu un traductor sonar. Un traductor oferă date sonar pentru barca dvs., identificand obiectele din apă și transmitand date despre distanta si pozitia la care acestea se afla. A ști cu exactitate cât de adâncă este apa in timpul mareelor poate fi dificil, dar un traductor permite o reprezentare vizuală în direct a pânzei freatice de sub sau în jurul navei. Acest lucru este deosebit de important atunci când navigați în ape noi, astfel încât să puteți vedea adâncimea și chiar să setați alarme de apă mică pentru a vă avertiza dacă sunteți în pericol de eșuare.

Sonda sonar GARMIN LiveScope XR LVS62

Electronice maritime – radar

O altă componentă electriconica comuna pe care o adaugă navigatorii la configurația lor este radarul. Funcționând pe aceleași principii ca și traductorul, radarul transmite informații orizontale, oferindu-vă o reprezentare vizuală a pericolelor deasupra suprafeței apei până la o rază de până la 48nm (pentru majoritatea sistemelor de agrement de înaltă performanță). Acest lucru vă ajută să vedeți și să evitați alte ambarcatiuni, marcaje de navigație, poduri, stânci etc. Cele mai multe dispozitive moderne pot suprapune imaginea radar direct pe harta dvs. digitala, făcându-le foarte ușor de interpretat. Dacă sunteti surprinsi de ceață sau furtună, cand vizibilitatea este limitată, un sistem radar maritim îți poate salva viața.

Antena radar maritim RAYMARINE Quantum 2 Doppler Black

Electronice maritime – radio

Dincolo de a avea o imagine la 360 de grade a ceea ce se intampla în jurul ambarcațiunii dvs., un dispozitiv de comunicare este următoarea componentă electronica pe care ar trebui să o aveti in vedere. Un radio VHF este cel mai bun mod de a comunica cu o altă navă, cu un port sau cu garda de coastă. Radiourile VHF funcționează pe tot spectrul radio, permițând mai multor persoane să monitorizeze frecvențele. Acest lucru oferă navigatorilor un protocol de comunicare universal și standardizat pe apă, chiar și atunci când sunt în afara acoperirii serviciului telefonic.

electronice maritime - Radio marin VHF ICOM IC-M330

Unele radiouri VHF sunt, de asemenea, echipate cu un receptor AIS (Automatic Identification System), permițându-vă să vizualizați informațiile transponderului oricarei ambarcațini dotate cu un transceiver AIS funcțional – o dotare obligatorie pentru orice ambarcațiune comercială; de asemenea, o dotare standard pentru multe bărci de agrement contemporane. În condiții de vizibilitate scăzută, radarul vă va transmite prezenta unei ambarcatiuni în apropiere – iar dispozitivul AIS vă va transmite informatii despre tipul si dimensiunile ambarcatiunii. Cu cât aveti mai multe informații pe apă, cu atât mai bine.

Dispozitivele electronice maritime sunt concepute pentru a va simplifica ziua pe apa

Amintiți-vă că dispozitivele electronice maritime sunt concepute pentru a vă simplifica ziua pe apă și pentru a vă ajuta să vă întoarceți în siguranță la tarm. Eliminați o parte din teama de a explora, oferindu-vă ghidajul oferit de GPS. Eliminați o parte din cautatul locului potrivit pentru pescuit, punând sonarul să vă direcționeze. Contactati-va prietenii prin radioul VHF atunci cândva aflati in afara razei de acțiune a telefonului pentru a comunica.

În concluzie, folosiți electronicele de la bord pentru a vă face ziua mai plăcută pe apă!

Adauga un comentariu