Care este durata de viata a unui motor outboard?

Care este durata de viata a unui motor outboard?

Cât timp functioneaza motoarele outboard? Care dintre motoare, in 2 timpi vs 4 timpi are o longevitate mai bună? Care este durata de functionare in ore a unui motor outboard Honda/Yamaha/Mercury?

Durata medie de viață a unui motor outboard este importantă pentru proprietarul unei ambarcațiuni, deoarece va afecta foarte mult valoarea barcii. De asemenea, este esențial să decideți dacă un motor este prea uzat dacă doriti sa achizitonati un motor second hand, deja folosit.

În această articol, vom explica totul despre durata de viață a motoarelor outboard, astfel încât să puteți face cu ușurință o achiziție bună.

La ce durata de functionare va puteti astepta de la un motor outboard

Fiecare proprietar vrea ca motorul sau outboard să dureze pentru totdeauna. Cu toate acestea, fiecare motor de barca are o durată de viață limitată.

Deci câte ore pot functiona motoarele outboard? Care este durata medie de viață a unui motor de barcă?

O regulă general acceptată este că un motor outboard poate functiona între 1500 de ore și peste 4000 de ore (dacă este utilizat și întreținut în mod regulat).

Durata de viață a motorului va varia în funcție de tipul acestuia:

  • Vechile motoare outboard în 2 timpi aveau o durată de viață estimată de 1500 de ore, în timp ce modelele moderne în 4 timpi pot functiona pana la 4000 de ore.
  • Un motor electric poate functiona zeci de mii de ore* (cu înlocuirea bateriei), cu o creștere notabilă față de media de 4.000 de ore a outboard-urilor pe benzină de ultimă generație.
  • Motoarele inboard tind să aibă o speranță de viață mai lungă, cu o durată de viață superioară, de aproximativ 5000 de ore, dacă le întrețineți bine și nu stau nefolosite pentru mult timp.
  • Brandul motorului contează și el. Outboard-urile de la mărci cunoscute (Yamaha, Mercury, Honda, ePropulsion etc.) tind să aibă o durată de viață mai lungă.

*Motoarele electrice outboard au un avantaj URIAȘ când vine vorba de longevitate, deoarece au nevoie de mult mai puțină întreținere decât motoarele termice. De asemenea, sunt mai puțin predispuse la defecțiuni mecanice.

De exemplu, outboard-urile electrice ePropulsion folosesc motoare electrice DC fără perii care pot oferi peste 30000 de ore de timp de functionare.

Cu toate acestea, aveți grijă la durata de viață limitată a bateriei. Va trebui să înlocuiți bateriile după un anumit număr de cicluri de încărcare (oriunde de la 3 la 10+ ani, în funcție de frecvența de utilizare și tipul bateriei).

Așa că nu uitați să alegeți un motor electric cu tehnologie modernă a bateriei pentru a prelungi durata de viață. De exemplu, bateriile ePropulsion E-Series sunt cunoscute ca fiind de cursă lungă, cu o capacitate de peste 80% după 3000 de cicluri de încărcare.

Ce afectează durata de viață a motorului outboard

Nu există o modalitate reală de a cunoaște durata exactă a orelor de viață a motorului dvs. deoarece există o mulțime de factori care trebuie luati în considerare. Iata cei mai importanti factori:

1. Cum este utilizat motorul outboard

Secretul duratei de viață a oricărui motor este utilizarea corectă. S-ar putea să fiti surprinsi, dar majoritatea problemelor apar atunci când motoarele stau luni de zile fără a fi folosite.

De asemenea, contează și mediul de lucru exterior. Dacă motorul outboard este instalat pe o ambarcatiune grea, acesta va solicita mai mult motorul și îl poate uza mai repede.

În plus, durata medie de viață a unui motor de barca va depinde de cum il folositi. De exemplu, funcționarea la ralanti, la mijlocul accelerației și WOT va avea un impact diferit asupra duratei de viață a motorului.

2. Programul de întreținere

Întreținerea va avea un impact semnificativ asupra duratei de functionare a motorului dvs.

Este foarte rar ca un motor să se uzeze. În schimb, motoarele outboard au mai multe șanse să se defecteze înainte de a-și consuma durata de viață estimata (teoretic), din cauza supraîncălzirii, lipsei de ulei, expunerii la apă sărată, daunelor cauzate de îngheț etc.

Toate aspectele menționate mai sus pot fi evitate printr-o întreținere adecvată (verificări regulate ale motorului, curățare adecvată și adapostire in perioada de iarna) și, prin urmare, pot extinde durata de viață a motorului de barca.

Ca observatie: un outboard electric vă poate scuti de o mulțime de probleme la întreținere, oferind o durată de viață extraordinară a motorului outboard, cu minimum de efort.

3. Calitatea si producatorul motorului outboard

După cum am menționat, 1500 – 4000 de ore este durata de functionare medie pentru motoarele outboard moderne pe (aceste estimari se refera in principal la capul motor) în condiții de întreținere corespunzătoare.

Cu toate acestea, diferite mărci pot face o mică diferență aici. Deci cât durează un motor outboard de la un broducator de renume mondial cum ar fi Suzuki, Honda, Mercury sau Yamaha?

Puteți obține cu ușurință aceste informații pe site-ul lor oficial. De exemplu, se spune că un outboard Yamaha va functiona intre 1500 până la 3500 de ore înainte de a avea nevoie de o revizie majoră sau de a fi înlocuit.

Vă puteți aștepta la o durată de viață similară a motorului exterior cu alte motoare termice de marcă.

4. Tipul de motor de barca

După cum am menționat mai sus, tipul motorului de barca influenteaza speranța de viață a acestuia.

În general, un motor inboard, electric sau outboard în 4 timpi (dacă preferați motoarel termice) ar trebui să reziste mai mult timp.

Este întotdeauna recomandat să alegeți tipuri și tehnologii moderne dacă doriți outboard fiabil, cu experiențe mai bune la bord.

De exemplu, motoarele în 4 timpi sunt mai silențioase, cu o economie de combustibil mai bună și sunt și mai ușor de găsit în stare mai bună (dacă doriti o achizitie second hand).

Motoarele electrice outboard sunt silențioase și curate, fără întreținere (pentru motoarele cu acționare directă) și au o viață mult mai lungă.

Câte ore de functionare are putea fi considerate prea multe ore

Dacă va intereseaza achizitionare unui motor uzat, trebuie să va interesati si de numarul orelor de functionare ale motorului.

Câte ore a functionat un motor outbard pentru a fi considerat aproape de sfarsitul carierei? Unii spun 500 de ore, iar alții ar putea spune 1000 de ore. Sunt 300 de ore / 900 de ore prea multe pentru un motor de barca? Unii ar putea spune da, iar alții spun nu.

Dupa cum vedeti totul este relativ, nu există un doar singur răspuns iar doar orele de functionare nu sunt întotdeauna o modalitate bună de a judeca starea unui motor.

Asadar, cum să evaluăm starea de sănătate a motorului exterior? Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă faceți o achiziție bună:

Verificați compresia. Când compresia începe să scadă pe un cilindru, acesta este un indicator fiabil de “kilometraj mare”.
Solicitați înregistrările de întreținere ale motorului exterior. Întreținerea este mult mai importantă decât orele de funcționare. Un outboard cu un numar mare de ore de functionare poate depăși unul cara a functionat doar jumătate din acest timp dacă este îngrijit corespunzător.
Angajați un tehnician care să vină cu dvs. pentru a verifica condițiile tehnice ale ambarcațiunii și ale motorului (inclusiv ulei și combustibil, aprindere, compresie etc.).
Verificați personal starea ambarcațiunii/motorului. Stați întotdeauna departe de bărci cu probleme care apar din neglijență, cum ar fi scaune în stare proastă, mânere sau zăvoare stricate, super murdare etc. Acesta poate fi un semn că proprietarul nu a fost foarte atent la întreținere.

Atenție la trucul “orelor de functionare reduse” (mai degrabă decât “orelor multe”)

Prea puține ore de functionare pot fi, de asemenea, o problemă, deoarece este foarte probabil ca outboardul să rămână neglijat ani de zile, iar piesele motorului outboard se pot deteriora cu ușurință in stare de inactivitate.

Prin urmare, stați departe de orele extrem de scăzute pe o barcă mai veche sau bărci care au fost nefolosite mult timp.

În general, 50-100 de ore pe an este de obicei o perioada bună (nu motorul nu a functionat intens, dar a fost suficient de folosit) pentru o ambarcațiune de croazieră de agrement și 50-60 de ore pentru o ambarcațiune de un sezon.

De asemenea 500-1000 de ore de functionare sunt o durata rezonabila. Peste 1000 de este momentul în care trebuie să luati în considerare si potențialele costuri de remotorizare sau de întreținere.

Sursa articolului https://www.epropulsion.com.

Adauga un comentariu