Daca adori adrenalina inaltimilor și dorești să explorezi zonele montane din jurul tău, este necesar să înveți ce presupune alpinismul. Acesta este scopul acestui articol. Ți-am pregătit destul de multe despre elementele de bază ale alpinismului, regulile și eticheta, capacitatea fizică și echipamentul necesar pentru alpinism. Pe scurt, vei învăța elementele de bază, astfel încât să iti poți începe aventura.
No Pain, No Gain
O condiție prealabilă a alpinismului este capacitatea fizică. Ai nevoie de forță și rezistență pentru acest hobby. Astfel, pentru a avea o urcare sigură, trebuie să treci printr-un antrenament pentru a îți schimba condiția fizică, dar și mentalitatea.
Condițiile sunt foarte solicitante și trebuie să te antrenezi special pentru alpinism. Cu toate astea, poți transforma antrenamentul într-un obicei plăcut, menținându-te motivat. Corpul fiecărei persoane este diferit și, prin urmare, fiecare persoană progreseaza cu o anumita viteză și ritm, în funcție de cât de mult exercițiu fizic poate suporta.
Pentru a obține o formă pregătită pentru urcarea pe munte, trebuie să faci un control medical și să fii verificat de catre un antrenor.
Alpinismul, un hobby solictant
Nu toată lumea poate duce la bun sfarsit o urcare pe un munte. Limitele fizice pot fi depășite, dar unele caracteristici interne pot să fie semne că trebuie să stai departe de acest hobby, cum ar fi afecțiunile cardiace și alte probleme care îți pun viața în pericol. Asigură-te că un profesionist din domeniul sănătății îți oferă o verificare fizica completa pentru a stii clar riscurile unei astfel de activitati.
Înainte de a începe antrenamentul, ar trebui să faci câteva exerciții de întindere. Acest lucru va relaxa tensiunea în mușchii dvs. și ii va face mai flexibili, prevenind astfel rănile și tensiunea.
Un alt aspect important al alpinismului, sau, de altfel, al oricărui loc de muncă solicitant fizic, este respirația corectă. Ar trebui să înveți câteva exerciții de respirație pentru a îți crește capacitatea de a respira eficient.
Rezistența cardiovasculară este, de asemenea, necesară pentru alpinism. Ar trebui să încerci diverse activități fizice, cum ar fi alergatul, înotul și ciclismul, pentru a crește rezistența cardiovasculară și nivelul de rezistență la efort. Acest lucru îți va consolida, de asemenea, mușchii picioarelor, de care ai foarte mare nevoie pentru alpinism.
Pe măsură ce faci progrese în ceea ce privește antrenamentul solicitant, poți începe să mărești durata. În timp ce exersezi alergarea în sus și în jos a scărilor, poți începe să faci asta cu o anumită încărcătură pe spate. Continuă să crești sarcina pe măsură ce progresezi. Alpinismul se face pe terenuri accidentate, deci încearcă să creezi condiții similare.
Reguli de baza
La fel ca orice alt sport, și alpinismul are câteva reguli de bază de urmat. Amintește-ți-le constant, astfel încât să poți profita la maximum de expediție. Înainte de a pleca, asigură-te că ești absolut apt pentru acest tip de activitate.
Persoanele care nu sunt în formă sau care nu sunt apte din punct de vedere medical au mai multe șanse să se rănească și să aibă accidente. În plus, ar trebui să te asiguri, de asemenea, că ai echipament de calitate, hrană și apă adecvate pentru a îți satisface nevoile.
Încearcă ca, cel puțin la început, să participi la activități cadrul unei echipe, astfel încât să existe oameni în jur atunci când ai nevoie de ajutor. De asemenea, ar trebui să fii bine informat despre muntele pe care dorești să îl urci. Pentru aceasta, te poți alătura unei echipe de expediție care știe deja despre munte si asigură-te că aveți cea mai recentă hartă a traseului.
Un lucru foarte important de făcut înainte de a urca este să informezi persoanele apropiate despre expediția ta, astfel încât să poată fii atenti la tine, in cazul in care nu ajungi la ora programată.
În timp ce urci sau cobori, păstrează curățenia. Nu lăsa niciodată gunoaie în urmă și nu lua niciodată nimic de pe traseu. Folosește produse ecologice și care nu poluează apa în niciun fel.
Urmează întotdeauna instrucțiunile șefului echipei și nu te abate de la drum. Nu numai că dăunează naturii, dar astfel cresc și șansele tale de a te pierde. În caz de condiții nefavorabile, indiferent dacă te simți în stare să continui, fii întotdeauna precaut și nu te aventura.