Folosirea de scaune auto pentru copii este obligatorie prin lege. Aceste dispozitive sunt vitale pentru siguranța micuților, de fiecare dată când plecati la drum cu mașina. Astfel, atunci când alegeti un model de scaun trebuie să țineti cont de vârsta, greutatea și înălțimea copiilor. Iată cum sunt clasificate scaunele auto pentru copii:
Scaune auto pentru copii – impartirea pe grupe
Pentru alegerea scaunului auto potrivit copilului tău, este indicat să ții cont de greutatea și vârsta lui sau de așa-zisa clasificare pe grupe:
- Grupa 0 este reprezentată de scoica auto, potrivită pentru copiii care au până la 9 luni (între 0-10 kg).
- Grupa 0+ aparține micuților de la 0 până la aproximativ 12-15 luni, care au între 0 și 13 kg. Scaunele auto din grupa 0+ au spațiu extins pentru picioare și tetiere reglabile în înălțime. Pot fi folosite atât cu spatele la direcția de deplasare, cât și cu fața, cu ajutorul unui singur click.
- Grupa 1 pentru copiii de la 6 luni până la 4 ani, cu greutatea cuprinsă între 9 și 18 kg.
- Grupa 2 este potrivită pentru copiii de la 3 până la aproximativ 8 ani, cu o greutate de 15-25 kg.
- Grupa 2-3 este pentru copiii de la 6 până la 12 ani (22-36 kg). Aceste dispozitive se numesc înălțătoare auto.
Există și modele de scaune auto pentru copii combinate. Acestea pot fi folosite pentru o perioadă mai mare de timp, fără să fie înlocuite periodic, pe măsură ce micuțul crește în greutate, înălțime și vârstă. Acestea se împart astfel:
- Grupele 0+/1 – care pot fi folosite de la 0 luni până la aproximativ 4 ani, pentru copiii cu o greutate între 0 și 18 kg. Scaunele auto din grupa 0+/1 au spatar reglabil și hamuri cu fixare în 5 puncte.
- Grupele 0/1/2 sunt potrivite de la 0 luni până la aproximativ 8 ani, pentru copiii între 0 și 25 kg. Au numeroase poziții de reglare a spătarului, pentru mers și dormit și ham cu fixare în 5 puncte.
- Grupele 1/2/3 sunt recomandate pentru micuții de la 9 luni până la 11-12 ani, cu o greutate între 9 și 36 kg.
- Grupele 2/3 pot fi folosite pentru copiii între 4 și 12 ani, cu greutate între 15 și 36 kg, iar copiii sunt fixați doar cu centura de siguranță a mașinii.
Factori importanti în alegerea scaunelor auto
Pe lângă clasificarea pe grupe a scaunelor auto pentru copii, trebuie să ții cont de mai multe criterii utile. Scaunul auto nu este considerat doar un moft, ci reprezintă accesoriul esențial pentru siguranța micuților în mașină. De aceea, trebuie să pui accent pe standardele de siguranță.
Alege întotdeauna un scaun auto omologat, care a trecut prin teste de siguranță și garantează eficiența în cazul unui accident rutier. În alegerea scaunelor auto pentru copii, ține cont și de sistemul de prindere. Există scaune auto pentru copii cu sistem ISOfix și scaune auto pentru copii care se prind cu ajutorul centurilor de siguranță. Specialiștii recomandă achiziționarea unui scaun auto cu sistem ISOfix, deoarece este considerat cel mai sigur model. Înainte de a cumpăra un astfel de model, trebuie să verifici dacă poate fi instalat în mașina ta.
Unde se monteaza scaunul auto pentru copii?
In timpul deplasarii cu masina, scaunul auto pentru copii se monteaza intotdeauna pe bancheta din spate a masinii, respectand instructiunile din manual. Este extrem de important ca scaunul sa fie montat corect, atat pentru siguranta celor mici, cat si pentru confortul tau, ca parinte. Astfel, daca locul din mijlocul banchetei din spate a masinii are o centura de siguranta in trei puncte – diagonala si deasupra pelvisului – este un loc sigur in care poti monta scaunul auto, fiind este cel mai departat de partile laterale ale autoturismului.
In plus, locul din spatele soferului ii ofera celui mic mai multa siguranta, deoarece poate fi scos din masina pe partea cu trotuarul. Fiind asezat in dreapta spate, copilul poate fi si mai usor de supravegheat de catre un parinte. Exceptie fac scaunele care se pot monta si in fata masinii, cu spatele catre directia de mers, doar dupa dezactivarea airbag-ului frontal.
Legea scaunelor auto privind transportul copiilor cu varsta sub 3 ani
Conform Codului Rutier, copiii cu varsta sub 3 ani pot merge in masina doar in scaune auto speciale si omologate. Fiecare sofer care transporta un copil mai mic de 3 ani trebuie sa aiba un scaun auto care sa indeplineasca conditiile de siguranta. Este recomandata cumpararea de scaune auto pentru copiii cu greutatea intre 0-25 kg, in functie de varsta celor mici.
De la aceasta lege fac exceptie doar soferii de taxi si soferii de autovehicule destinate transportului public, unde micutii pot ocupa orice alt loc in afara de scaunul din fata. Pentru aceste situatii si pentru siguranta copiilor, transportul se va realiza doar sub supravegherea unei persoane adulte, alta decat conducatorul auto.
Legea scaunelor auto privind transportul copiilor cu inaltime sub 1.35 m
Exista reglementari speciale si in cazul copiilor cu o inaltime mai mica decat 1.35 m, in ceea ce priveste transportul lor in masina. Conform Codului Rutier, cei mici te pot insoti intr-o calatorie cu masina doar daca aceasta este prevazuta cu un sistem de siguranta corespunzator.
Copiii cu inaltimea de pana la 1.35 m pot fi transportati in autovehicule care sunt echipate cu sisteme de siguranta sau cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun, instalat corect in autovehicul. Soferul trebuie sa verifice daca masina este prevazuta cu centuri de siguranta reglabile, astfel incat acestea sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului copiilor sau sa ii incomodeze in vreun fel.
Legea scaunelor auto privind transportul copiilor cu o inaltime peste 1.35 m
Copiii cu o inaltime de peste 1.35 m pot fi transportati intr-un autovehicul echipat cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, care sa fie reglate astfel incat sa nu treaca peste zona fetei sau a gatului. In plus, cei mici trebuie prinsi cu ajutorul unor dispozitive speciale de fixare in scaun, instalate in masina. In cazul in care cel mic are o scutire medicala, care atesta o afectiune, el poate sa fie transportat in masina fara un dispozitiv de siguranta, doar supravegheat in permanenta de un adult, in timpul deplasarii pe drumurile publice. Totodata, masinile prevazute cu banchete care au inaltatoare auto pot fi utilizate pentru cei cu o inaltime mai mare de 1.35 m.
Care sunt consecintele nerespectarii normelor Codului Rutier
Pentru a fi sigur ca micutul va fi transportat in conditii de maxima siguranta, tine cont de regulile prezentate ale Codului Rutier. Nerespectarea Codului Rutier privind transportul celor mici in autovehicul poate aduce cu sine o serie de amenzi. Conform noilor reglementari, nerespectarea regulilor referitoare la circulatia pe drumurile publice se sanctioneaza cu cel putin trei puncte penalizare si trei puncte amenda. Totodata, exista o reglementare unitara la nivel european, referitoare la obligatiile soferilor in ceea ce priveste transportul copiilor.