Posesorii de ambarcatiuni (si potentialii posesori) investesc timp considerabil în evaluarea diferitelor tipuri, marci si modele de ambarcatiuni înainte de a cumpara una. Dar oare, atunci când cumpara un motor, investesc suficient timp pentru a se asigura ca beneficiaza de cea mai potrivita alegere pentru barca si activitatile preferate? Nu intotdeauna. Din acest motiv vom enumera câteva considerente de luat în calcul pentru a va ajuta sa alegeti motorul potrivit pentru dvs.
In primul rând, cati cai putere doriti?
O regula de baza este ca, pentru a deplasa ambarcatiunea, veti avea nevoie de 5 cai putere per tona de barca. Cu toate acestea, atunci când aveti în vedere factori precum vântul din prova și apele agitate – precum si modul în care intentionati sa folositi ambarcatiunea., este posibil sa aveti nevoie de ceva mai mult.
Pentru ambarcatiunile mai mici, o alta regula de baza este de a avea nu mai putin de 75 – 80% din valoarea maxima a cotei recomandata de producator pentru barca. Acest lucru asigura ca veti avea suficient de multa putere pentru a glisa barca si a o pilota asa cum trebuie.
În continuare, de câta viteza aveti nevoie?
Daca doriti viteza mare, motorul potrivit va avea nevoie de multi cai putere. În functie de dimensiunea si greutatea ambarcatiunii tale, de designul chilei si de greutatea pe care o transportati, va trebui sa atingeti 13-20 km/h doar pentru a glisa.
Ce tip de motor doriti?
Daca exista un subiect de discutie în lumea motoarelor pentru ambarcatiuni, este dezbaterea în jurul motoarele de 2 si 4 timpi. În realitate, ambele sunt alegeri bune. Motorul potrivit depinde de caracteristicile care sunt cele mai importante pentru dvs.
Motor in 2 sau 4 timpi?
Doriti injectie electronica de combustibil în doi timpi (EFI)? Doriti EFI în 4 timpi? Injectie directa în 2 timpi a combustibilului (DFI)? Sau un model cu carburator în 2 timpi (începând cu 1 iulie 2019, comerciantii cu amanuntul din SUA nu le mai pot vinde datorita legilor si reglementarilor de mediu care limiteaza emisiile de carbon)?
Motorul potrivit pentru dvs. – avantaje si dezavantaje
Fiecare tip de motor are avantajele si dezavantajele sale în functie de tipul de barca pe care îl aveti si de modul în care vreti sa-l folositi. Motoarele în 2 timpi sunt, în general, mai usoare la aceeasi putere si ofera un raspuns mai bun, mai rapid, în acceleratie, dar tind, de asemenea, sa genereze mai multa vibratie si zgomot. De asemenea, motoarele în 2 timpi nu sunt recomandate pentru utilizarea la viteza mica si in relanti/trolling. Motoarele în 4 timpi pot fi mai mari si mai grele dar sunt mai silentioase, au adesea o eficienta mai buna a combustibilului si ofera, în general, un control mai bun al vitezei.
Motorul potrivit pentru dvs. – cizma lunga sau scurta?
Cele mai multe ambarcatiuni gonflabile vor avea nevoie de o cizma scurta, în timp ce barcile de pescuit si motoarele auxiliare pentru iahturi necesita o cizma lunga sau extralunga. Daca nu sunteti sigur de tipul de cizma de care veti avea nevoie, iata cum puteti afla.
Masurati de la partea superioara a pupei pâna la partea inferioara a carenei – aceasta masurare trebuie efectuata în centrul pupei pentru montarea unui singur motor. Alegerea cizmei se face intotdeauna in functie de dimeniunile pupei. Exista cizme extra/ultra-lungi pentru ambarcatiuni de dimensiuni mai mari. Modelele de cizme ultra/extra-lungi sunt utilizate în mod obisnuit în montarile de tip kicker si auxiliare, unde motorul este montat la tribordul unui motor principal, sau pe un suport (cum este cazul barcilor cu pânze). Bineinteles ca puteti obtine informatii si recomandari de la producatorul ambarcatiunii.
Este absolut vital luati în cont aceste informatii. Este posibil ca un motor cu cizma scurta montat pe o pupa de dimensiuni mari sa nu ajunga cum trebuie la apa. Acest lucru nu va afecta doar fluxul de apa, ci si racirea si performanta motorului. O greseala si mai mare ar fi sa punem o cizma lunga pe o pupa scurta. Acest scenariu este mai periculos, pentru ca, daca punctul de tractiune este prea jos în apa, barca s-ar putea rasturna.
Greutatea motorului potrivit pentru barca dvs.
Așa cum am mentionat anterior, trebuie sa alegeti motorului in concordanta cu dimensiunile ambarcatiunii dvs. pentru a va asigura ca aveti putere suficienta pentru viteza, manevrabilitate și siguranta. Cu toate acestea, avantajul de a merge cu un motor mai mic este ca este mai usor de ridicat si transportat. Majoritatea motoarelor de bord 2-10 CP cântaresc intre 35 si 90 de kilograme. Daca doriti un motor de 20-30 CP, va puteti astepta ca motorul sa cântareasca aproximativ 90 – 160 de kilograme.
Motorul potrivit – pornire electrica sau manuala?
În functie de nevoia de confort, precum si de bugetul dvs., puteti alege o optiune de start electrica care sa va faciliteze pornirea. Desigur, veti plati în plus pentru privilegiu si veti avea nevoie si de un acumulator marin de cel putin 12 V.
Daca aveti deja un motor si doriti sa-i montati un sistem de pornire electrica, nu va sfatuim sa o faceti. Din punct de vedere financiar, fara a adauga efortului si timpului dedicat, veti iesi probabil mai ieftin cumparand un motor nou cu pornire electrica.
Intretinere
Luati în considerare, de asemenea, costurile de întretinere asociate cu tipul de motor ales. De exemplu, motoarele în 2 timpi DFI necesita o aprovizionare constanta cu ulei, în timp ce motoarele în 4 timpi contin mai multe piese mobile care pot necesita service mai frecvent.
Pentru informatii mai detaliate despre alegerea unui motor potrivit pentru dumneavoastra va stam la dispozitie la www.hobbymall.ro