Tricoul, shortul si incaltamintea pentru alergare sunt singurele accesorii de care ai nevoie pentru alergare. Acest gen de activitate necesita minimum de echipament si/sau cheltuieli. Capitolul unde nu trebuie sa te zgarcesti este totusi perechea de pantofi pentru alergare. De obicei motivul pentru care alergi cu placere sau dimpotriva, incerci sa eviti alergarea este incaltamintea dedicata. Expertul in domeniu Sascha Wingenfeld accentueaza rolul important jucatat the incaltarile sport: “Pantofii te sustin pe sute de kilometri in timpul antrenamentului. De aceea este important ca ei sa atenueze impactul asupra intregului organism si sa reduca stresul asupra incheieturilor si ligamentelor.
6 factori care influenteaza durata de viata a pantofilor pentru alergare
Incaltamintea pentru alergare este foarte variata si difera de la model la model si fabricant la fabricant. Intrebarea care se pune insa este pentru cat timp impactul asupra corpuluui si socul absorbit de pantofii tai de alergare ramane 100%. “Din nefericire, este greu de formulat un raspuns care se traduce exact in numarul de kilometrii parcursi. Numeroasele teste facute recent au dezvaluit ca durata de viata a pantofilor depinde de diferiti factori” spune Sascha. Dintre acestia cei mai importanti sase sunt:
Factorul #1: Greutatea alergatorului
Cu cat mai mult cantareste alergatorul cu atat mai mult stresul asupra pantofilor este mai accentuat. Logic nu-i asa? “ Cand iei in considerare impactul pe care fiecare pas il are este echivalent cu greutatea intregului corp inmultit cu cinci, atunci nu este surprinzator ca toti acesti kilometri parcursi incep sa-si puna amprenta asupra pantofilor tai. Aceasta inseamna ca alergatorii care cantaresc mai mult vor supune incaltamintea unui uz crescut daca il comparam cu alergatorii care cantaresc mai putin,” a continuat expertul in alergare.
Factorul #2: Vechimea pantofilor
Alergarea nu este singurul vinovat care contribuie la uzura pantofilor tai; conditiile meteorologice si oxidarea de asemenea poarta o vina. Cu trecerea timpului capacitatea de amortizare si caracteristicile de stabilitate se vor diminua chiar dacă nu sunt folositi. Ca si in cazul cauciucurilor masini tale, materialul talpii se va intari si suportul oferit se va diminua in calitate.
Factorul #3: Tehnica de alergare
Un stil de alergare dinamic si rapid, in care contactul piciorul cu solul dureaza foarte putin, supune pantofii unui stres scazut. Daca alergatorul nu este in forma si nu are un stil de alergare, impactul cu solul va avea greutatea intregului corp. Acest factor contribuie la stresul asupre materialului din care pantofii sunt fabricati si va grabi procesul de uzura. Sfatul lui Sascha: ”De aceea ar trebui sa fii constient de forma in care te afli si ar trebui sa-ti alegi un model de pantof care corespunde stilului tau de mers.”
Factor #4: Suprafata pe care alergi
Suprafata pe care alergi influenteaza, de asemenea, uzura pantofilor tai de alergare. Daca incaltamintea este folosita pe asfalt incaltamintea se va uza foarte repede. Daca, insa, alergarea este efectuata in natura, pe pamant sau iarba, talpa pantofilor va avea mai putin de suferit datorita efectului de amortizare. “In prezent poti gasi un model pentru fiecare tip de suprafata. Piata ofera pantoful potrivit pentru fiecare tip de teren, incepand cu incaltaminte usoara pentru alergare de viteza si terminand cu pantofi robusti pentru alergarea pe teren accidentat. Deci ar trebui sa iei in considerare pe ce fel de teren urmeaza sa alergi atunci cand i-ti cumperi incaltamintea,” a continuat Sascha.
Factor #5: Marimea pantofului
Alegerea marimii potrivite este de asemenea un factor important in mentinerea functionalitatii pantofului. Laba piciorul se extinde in momentul pasului datorita presiunii generate de greutatea corporala. Daca vei alege un pantof prea stramt sau care se potriveste exact, risti sa ii slabesti cusaturile. De aceea ar trebui sa i-ti cumperi pantofii de alergare cu un numar mai mare decat atunci cand i-ti cumperi pantofii obisnuiti. Distanta dintre varful degetului mare de la picior si varful pantofului ar trebui sa fie de aproximativ un deget. Laba piciorul are nevoie de un spatiu generos de miscare fara a atinge varful pantofului.
“Tineti minte ca laba piciorului se va extinde cu pana la 4% pe cursul zilei. Luati acest factor in calcul atunci cand vreti sa cumparati incaltamintea, cumpararea pantofilor dupa amiaza sau seara este o idee foarte buna,” a declarat antrenorul de alergare. Tehnica de stantare adecvata impiedica alunecarea piciorului in pantofii putin prea mari si tine calcaiul in pozitia corecta. De asemenea previne frecarea piciorului de cusaturi si impiedica formarea bataturilor.
Factor #6: Modelul pantofilor
Modelul pantofului de alergare are cea mai mare influenta asupra duratei de viata a pantofului. Un pantof usor care nu ofera nici un fel de suport ortopedic nu va fi la fel de durabil ca un pantof de alergare care acomodeaza piciorul in concordanta cu ciclul natural al mersului. Deci tineti minte sa alegeti tipul de pantof care se potriveste cel mai bine tehnicii voastre de alergare. Daca esti un alergator care a alergat fara a se accidenta o lunga perioada de timp si esti intr-o forma buna, poti sa renunti la factorii de stabilitate. Dar daca ai probleme in momentul cand laba piciorului aterizeaza pe sol cauzand rotarea spre interior or exterior a gleznei, ai nevoie de un pantof care atenueaza socul asupra gleznei si ofera stabilitatea si suportul necesar. Acest gen de pantofi sunt de doua feluri: pantofi care previn rotatia gleznei spre interior, si pantofi care ofera o structura externa de suport a gleznei prevenind rotatia spre exterior.
4 sfaturi despre cum sa verifici vechimea pantofilor de alergare si ce fel de model este potrivit pentru tine
Din nefericire, este foarte greu de spus in timp ce alergi daca ai nevoie sa inlocuiesti model purtat cu un tip diferit de pantof. Nu poti observa diferente notabile de comfort intre un model nou si unul vechi pana cand vei cumpara si testa o noua pereche. Producatorii estimeaza durata de viata a unui pantof de calitate undeva intre 500-800km, fapt ce poate fi adoptat ca o regula generala, impreuna cu factorii mentionati mai sus. Expertul in alergare Sascha ne ofera sfaturi despre cum sa verifici conditia actuala a pantofilor tai:
- Inspecteaza partea exterioara a talpii. Partea exterioara a talpii pantofilor ofera o imagine reala a nivelului de uzura al pantofilor. Daca aceasta portiune este subtiata are trebui sa-ti cumperi o noua pereche.
- Testeaza mijlocul talpii. Preseaza cu degetul spuma de plastic din mijlocul talpii. Daca intampini foarte putina rezitenta, pantoful a pierdut din capacitatea de amortizare si este necesara cumpararea unei noi perechi. Riduri visibile in materialul care formeaza mijlocu talpii sunt un semn caracteristic de pantofi invechiti.
- Testul de stabilitate. Pune pantofii pe o suprafata plana si examineaza calcaiul pantofilor. Daca pantoful se apleaca in lateral, extern sau intern, piciorul nu se roteste cum trebuie atunci cand alergi. In acest caz, din nou, ia in considerare inlocuirea pantofilor.
- Examineaza rigiditatea pantofilor. Rasuceste virful si talpa pantofului in directia opusa. Daca talpa pantofului se resuceste usor, ar trebui sa renunti la modelul respectiv si sa cauti un model adecvat pentru stilul tau de alergare.
Concluzie
In concluzie sunt prea multi factori de luat in considerare pentru a efectua o estimare exacta a duratei de viata a pantofilor de alergare. Dar este o idee buna sa incerci estimarea performantei perechii folosite. Tinerea unui jurnal te poate ajuta sa monitorizezi durata si kilometrajul parcurs. Runtastic app offera aceasta optiune. In acest fel nu doar vei sti cand sa incepi sa-ti cauti o noua pereche, dar vei avea si timp de testare inainte ca vechea pereche sa expire.
Sfatul final dat de Sascha: “Este intotdeauna mai bine sa inlocuiti pantofii putin mai devreme decat mai tarziu. Costul de cumpărare de pantofi noi este asigurat de confortul sporit și de reducerea riscului de rănire. Numai atât si merita!”
Articol preluat de pe runtastic.com