Practicarea unui sport te ajută să rămâi sănătos și împlinit. Poate fi un mod excelent de a alunga energia negativă, de a îți îmbunătăți starea de spirit și de a spori sănătatea mintală. Există nenumărate beneficii corelate cu activitățile sportive desfășurate periodic, acestea fiind o modalitate fantastică de a întâlni oameni noi, de a-ți face prieteni și de a socializa, de a combate singurătatea și de a crea legături puternice. Chiar dacă nu faci niciodată sport propriu-zis și doar le privești, există de asemenea beneficii.
Vizionarea sporturilor îți poate stimula, de asemenea, starea de spirit și încrederea în sine, ajutându-te în același timp să te simți de parcă faci parte dintr-o comunitate, să eliberezi mai multă energie și să îți reglezii hormonii.
Totuși, este atât de ușor să te blochezi într-o rutină. Spre exemplu, dacă vizionezi un singur sport, adeseori remarci că, după ce entuziasmul de la început trece, te plictisești, în special în afara sezonului sau atunci când echipa ta preferată nu are performanțe foarte bune. Astfel, jocurile noi te pot scoate din zona de confort, oferindu-ți o nouă preocupare și încurajându-te să fii mai activ din punct de vedere fizic.
Deci, cum scapi de rutina? Cum încerci lucruri noi când nu ai mult timp liber la dispoziție? Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta.
Care erau sporturile care îți captau atenția în copilărie?
Există adesea un punct în mijlocul adolescenței, poate chiar înainte, unde dragostea noastră pentru sport începe să se estompeze. Dintr-o dată, sportul devine o activitate competitivă, iar noi suntem obligați să jucăm sporturi de echipă în timpul orelor de educație fizică la școală. Oamenii încep să ia lucrurile mai în serios, și dacă anterior ora de sport însemna distracție cu prietenii, aceasta e perioada în care majoritatea oamenilor încep să se simtă lăsați pe dinafară.
Acesta este adesea punctul în care mulți oameni care iubeau alergarea și încercau des lucruri noi când erau copii, încep să dezvolte obiceiuri nefericite și să se depărteze de lumea sportului, în mare parte deoarece sportul ajunge să fie privit drept ceva care trebuie impus, nu ceva care aduce plăcere.
Pentru mulți oameni, aceste amintiri nefericite ale unei săli de educație fizică sunt elementul crucial în relația lor actuală cu sporturile.
Ca adult, însă, lucrurile nu trebuie să rămână așa. Poți practica sport sau exerciții pentru a te menține sănătos și a rămâne binedispus, fără niciun interes de a practica sport de performanță sau de a fi remarcat. Poți urmări sporturile la televizor ca să-ți regăsești entuziasmul pentru ceva ce îți aducea fericire cu mult timp în urmă.
Când încerci să găsești un sport nou, este adesea util să te gândești la lucruri care îți stârneau interesul când erai copil. Ce te jucai în parc cu prietenii tăi? Ce sport te ținea în fața televizorului ore nenumărate? Ce îți plăcea cu adevărat?
Caută cluburi, echipe sau cursuri din apropiere
Dacă ești deja membru al unei săli de gimnastică sau al unui centru sportiv, întreabă despre ce altceva poate să ofere. Pot exista clase la care sa te poți înscrie, chiar la sala pe care o frecventezi. Centrele comunitare, grupurile online și alte spații locale sunt, de asemenea, locuri excelente pentru a afla mai multe despre ceea ce se află în zona ta.
Lasă-i pe prietenii tăi să te ducă la un meci!
Întreabă-i pe prietenii tăi ce sport îi captivează, la ce sport se uită sau joacă. Poate unii dintre ei fac parte dintr-o echipă sau participă regulat la meciuri ca spectatori. Întreabă-i dacă poți merge împreună cu ei, sau măcar dacă vor să-ți povestească despre asta. Există o mulțime de sporturi diferite, iar unii dintre prietenii tăi ar putea fi dornici să recruteze fani noi sau jucători la un sport mai puțin popular, de care sunt interesați sau pe care îl practică chiar ei.
Uită-te la știri despre sport
Sportul este un subiect obisnuit al știrilor. Mereu poți să auzi povești despre noi jucători, jocuri, turnee viitoare, și articole despre cele mai bune lupte și meciuri. Verifică știrile, citește despre sport și încearcă să găsești ceva care îți atrage atenția. Caută cele mai interesante povești și vezi ce îți spune: „Hai și tu!”, iar apoi, bineinteles, încearcă să aflii mai multe despre sportul respectiv.
Cauți un nou hobby, nu un motiv de stres
Dacă ceva nu îți induce o stare de bine, o să cauți să te distanțezi de lucrul respectiv. Acest fapt este valabil atât pentru jucători, cât și pentru spectatorii fiecărui sport. Nu încerca să te forțezi să îți placă ceva doar pentru că oamenilor din jur le place sau pentru că simți că așa ar trebui. Procedând așa, tot ce vei reuși să faci va fi să comemorezi vreuna din amintirile momentelor nefericite din liceu.. Dă lucrurilor o șansă, acordă-ți timp să înțelegi fiecare sport, dar în momentul în care devine clar că nu este ceea ce îți dorești, treci la ceva nou.
Încearcă un sport cu totul nou…
Avem sporturile tradiționale pe care le urmarim si le jucam la scoala, despre care știe toata lumea. Fotbalul, baschetul sau tenisul. Dar lista nu e nici măcar pe aproape gata. Ai putea încerca ceva mai puțin cunoscut. Această metodă este de cele mai multe ori un mod excelent de a intra în lumea sporturilor, deoarece, sportul fiind mai puțin popular, susținătorii sunt adeseori mai preocupați de comunitate și de a construi un mediu cât mai prietenos, iar echipele vor fi formate din jucători începători, căutând, la fel ca și tine, modalități de a practica sport și de a încerca lucruri noi. Dacă ai găsit un sport de care ești interesat, dar nu există echipe în zona ta, de ce să nu pui tu temeliile unei noi baze sportive?
…sau alege un sport care știi deja că-ți place!
Ca alternativă, de ce să nu încerci ceva, mai puțin nou. Dacă-ți place fotbalul, de ce sa nu îi dai o șansă? Dacă ți-a plăcut mereu să te uiți la meciuri de baseball sau handball, dar nu ai încercat încă să joci, ce mai aștepți? Ce zici de softball? Dacă îți place să-ți petreci vara pe plajă, încearcă sailingul sau voleiul de plajă. Gândește-te la lucruri care deja te încântă sau la feluri în care deja îți petreci timpul și caută sporturi care merg mână în mână cu acestea.